Do 15. ročníka Slovenskej pivnej korunky sa prihlásilo 30 pivovarov

03.06.2022 Bratislava

Bratislava 2. júna (TASR) - Rozšírenie degustačných komisií zložených z etablovaných odborníkov, nová súťažná kategória, či príležitosť ochutnať víťazné pivá na festivale sú novinky, ktoré prináša 15. ročník najväčšej pivnej súťaže na Slovensku Slovenská pivná korunka. Až 30 pivovarov bojovalo o zisk zlatej, striebornej a bronzovej korunky za rok 2022. Informoval o tom Vladimír Machalík, výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu (SZVPS). Za mimoriadny prínos v oblasti boli podľa neho ocenené tri osobnosti pivovarníctva a sladovníctva.

V 15. ročníku súťaže podľa neho dominovali svetlé pivá zastúpené až v piatich kategóriách, so 73 prihlásenými vzorkami. Najviac vzoriek prihlásili pivovary do kategórie vrchne kvasené svetlé pivá typu IPA, až 32. V kategóriách filtrovaných pív degustačná komisia ocenila Corgoň 10 % od Heineken Slovensko ako najlepšiu svetlú filtrovanú desiatku a Šariš 12 % ležiak svetlý z Plzeňského Prazdroja Slovensko ako najlepšiu filtrovanú dvanástku. Najlepším pivom v kategórii tmavé a polotmavé filtrované pivá sa stal Zlatý Bažant Tmavé od Heineken Slovensko. Najlepším nealkoholickým pivom na Slovensku je Urpiner Nealko od Banskobystrického pivovaru.

Záver štvrtkového slávnostného večera 15. ročníka Slovenskej pivnej korunky patril už tradične symbolickému poďakovaniu za významný prínos v odvetví pivovarníctva-sladovníctva. Ocenenie Osobnosť pivovarníctva a sladovníctva získali František Hujík, sládok pivovaru Vŕšky Terchová s viac ako 50-ročnou praxou v pivovarníctve, za prínos sektoru a aktívne odovzdávanie skúseností mladším generáciám. Alexandra Šlezárová, bývalá riaditeľka Veterinárneho a potravinového ústavu v Bratislave, získala ocenenie za rozvoj degustácie a vzdelávania v profesionálnom hodnotení piva. A Tomáš Ševčík, manažér najväčšej stredoeurópskej sladovne Heineken Slovensko Sladovne v Hurbanove, za aktívne odovzdávanie skúseností v sladovníctve, expertízu využívanú aj na africkom, či americkom kontinente a za aktívne presadzovanie záujmov sladovníkov.
 

Vyberte región

mark